הפתעה בישראל | זני פירות הדר חדשים

זנים חדשים של פירות הדר, לרבות קליפים (מנדרינות), תפוזים, אשכוליות ולימונים חסרי גלעינים, המלאים בוויטמין C ויעילים נגד מחלות חורף,

הוצגו ב'כנס פרדסני הצפון השנתי', כחלק מסדרת כנסי החורף המקצועיים בחקלאות ביוזמת מו"פ צפון במכון המחקר מיגל ושירות ההדרכה והמקצוע (שה"מ) במשרד החקלאותבשיתוף מועצת הצמחים וקק"ל.

שוקי קנוניץ', מדריך הדרים בענף ההדרים (לשעבר מנהל אגף פירות בשה"מ), סקר את החידושים האחרונים בזני ההדרים החדשים שפותחו בארץ על ידי יחידת ההשבחה במינהל המחקר החקלאי (מכון וולקני) וניטעו בשיתוף מו"פים חקלאיים אזוריים ומגדלים, בחלקות ניסיוניות ברחבי הארץ, בהן מתבצע מעקב ולימוד הזנים על ידי חוקרים ומדריכים, במטרה לפתח שיטות גידול להשגת יבול גבוה ויציב, פרי טעים, מוצק וגדול, ולמצות את היתרונות הייחודיים לכל אזור גידול להתאמתו המירבית של הפרי.

בין הזנים הישראליים החדשים שהוצגו בכנס– זן אשכולית לבנה מתוקה 'עליזה', המתאים לצריכה גם בקרב נוטלי תרופות מקבוצת הסטטינים, שכן מיץ הפרי, להבדיל מזני אשכוליות אחרים, אינו מכיל פורנוקמרין (חומר המעכב פעילות אנזימים האחראיים לפירוק תרופות מסוימות בגוף). ה'עליזה' מתוק מאד ובעל ריכוז גבוה במיוחד של מיץ, מבשיל ונקטף בחודשי ספטמבר-אוקטובר באזור העמקים הפנימיים ובחודשים נובמבר-ינואר במישור החוף.

כמו כן הוצג זן פומלית אדומה 'עינת' (רדסון), תוצר פיתוח מכלוא של פומלו חסר חמיצות ואשכולית אדומה 'הדסון', המניב כ-7-8 טון פרי לדונם בממוצע, ומתאפיין בסירוגיות נמוכה מאד (תופעה הגורמת ליבול מצומצם אחת לשנתיים). הפרי גדול, בעל קליפה צהובה דקה המתקלפת בקלות יחסית, וציפה אדומה בעלת טעם מתוק ומעט מרירות, מבשיל ונקטף בחודש אוקטובר באזור עמק יזרעאל, ובנובמבר-ינואר בנגב ובמישור החוף.

עוד הוצגו זנים שיובאו מרחבי העולם לאקלום בישראל, בהם תפוזי דם מזן 'מורו דמי' מסיציליה-איטליה, וזן 'סנגווינלי דמי' מספרד, אשר ציפתם העסיסיות בולטת בגוונים אדום-ארגמן, מכילות מעט זרעים, טעימות ובעלות ניחוח ייני.