מהפכת ה-AI גם בחקלאות: תכנון נכון בבינה מלאכותית יקבע את עתיד החקלאות וביטחון המזון של ישראל

הוועדה בראשות ח"כ אורית פרקש הכהן התכנסה היום לדון בנושא שדות חכמים - איך בינה מלאכותית מעצבת את החקלאות.

יו"ר הוועדה, ח"כ אורית פרקש הכהן "מאז שביעי באוקטובר, אנחנו מבינים עוד יותר - חקלאות משגשגת, בעיקר באזורי גבול, בין בדרום ובצפון, הם אזורים אסטרטגיים, מדובר בתשתית חיונית. לפני שנתיים, בהיותי שרת החדשנות, החלטתי על שיתוף פעולה בין משרדי בין משרד החקלאות למשרד החדשנות. במסגרת השיתוף פעולה הוחלט על תוכנית פעולה שתאפשר מתן מענה מהיר ומקצועי לצרכים ולאתגרים העומדים בפני החקלאות הישראלית ובפני משרד החקלאות, תוך שימוש בכלים טכנולוגים ובמנגנונים הקיימים במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה. אך מאז, לצערנו, הממשלה התחלפה ולא המשיכה בשיתןף פעולה בין משרדי זה. דווקא כעת – כשיש תחושת דחיפות מחודשת – יש להחזיר את הנושא לשולחן. בפנינו הזדמנות יוצאת דופן: לחבר בין החקלאי לחדשן, בין הטרקטור למאיץ הגרפי. הטכנולוגיה, ובפרט הבינה המלאכותית, יכולה להפוך את החקלאות לדייקנית, חסכונית, בת קיימא – אבל זה לא יקרה לבד. נדרשת מדיניות. נדרשים משאבים. נדרשת תשתית״.
דנה מילר,  מובילת חדשנות בחשב הכללי במשרד האוצר: ״אנחנו מקדמים הקמה של מטה לבינה מלאכותית. כרגע אין גוף שהוא בית לחדשנות. כשמשרד נתקל בחסם, אין גוף שנותן לו מענה. אנחנו רוצים לתת את הפלטפורמה הזאת למשרדי הממשלה.
אמיר זיו, סמנכ״ל בכיר טכנולוגיות דיגיטליות ומידע במשרד החקלאות: "האגף במשרד החקלאות מפתח פרויקטים עם יכולות של בינה מלאכותית לטובת החקלאות והחקלאים. לדוגמא מערכת מג״ל ב gis אשר עושה בשימוש בכלי חישה מרחוק ותצלומי לוויין וזמינה לציבור החקלאים בישראל. באמצעות המערכת חקלאים יכולים לזהות בעיות השקיה לדוגמה בחלקות שלהם. כמו כן פיתוח של כלי לחיזוי מחירים של ירקות אשר מבוסס מודל חיזוי ארימה של גוגל וכן ⁠פיתוח תיק חקלאי שעושה שימוש ב date lake וכלי AI ו BI״
צביקה גולצמן - סגן ראש התכנית הלאומית ל-AI הודיע כי בקרוב יפורסם קול קורא שיאפשר הקמת נכס דאטה בתחום החקלאות, בשיתוף משרד החקלאות, מנהלת תקומה, ומשרד הכלכלה. לדבריו, התכנית תכלול השקעה של עשרות מיליוני שקלים, שמטרתה להפוך את הדאטה לנכס תשתיתי. הגוף שייבחר יאסוף, ינהל ויציע דאטה לצד שירותי מו"פ – זאת מתוך מטרה לאפשר מחקר פורץ דרך ולהקים חברות חדשות בתחום.

מליאת הכנסת

מליאת הכנסת
צילום: לע"מ